"To blog-άκι μας"

"To blog-άκι μας"

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΤΙ ΨΗΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ...ΤΟΥ Ε'2

Ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, η τάξη μετατράπηκε σε μια μοσχομυριστή κουζίνα που ξεχείλιζε από γαργαλιστικές μυρωδιές και λαχταριστές λιχουδιές.

Φορέσαμε τις ποδιές μαγειρικής και τα γάντια μας, στρώσαμε τα τραπεζομάντηλά μας, φέραμε τα πιο φρέσκα υλικά και με τη βοήθεια των μητέρων μας επιδοθήκαμε στην εκτέλεση χριστουγεννιάτικων παραδοσιακών γλυκισμάτων.Σκοπός μας ήταν να έρθουμε σε επαφή με την παράδοσή μας, την ελληνική εορταστική κουζίνα, να εξερευνήουμε τον κόσμο της μαγειρικής και να ανταμοιφθούμε δοκιμάζοντας τις γευστικότατες δημιουργίες μας.


Έτσι, φτιάξαμε χριστουγεννιάτικα νηστίσιμα και αρτήσιμα κουλουράκια σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχέδια. Πλάσαμε, διακοσμήσαμε και γευτήκαμε λαχταριστά ζαχαρωτά!
Φυσικά δεν έλλειψαν και τα παραδοσικά μελομακάρονα καθώς και παραδοσιακά γλυκά από την Αρμενία.
















Στο τέλος, απολαύσαμε τις λιχουδιές μας, ξετρελαθήκαμε από τις γεύσεις και πάνω απ' όλα φέραμε άρωμα Χριστουγέννων στην κουζίνα του... Ε'2!

Ευχαριστούμε θερμά τις μητέρες που μας βοήθησαν!

Ένα διαφορετικό γράμμα στον Αη-Βασίλη

Το γράμμα στον Αη-Βασίλη είναι μια συνήθεια των ημερών για μικρούς αλλά και...για μεγάλους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε'2, με αφορμή το κείμενο "Χριστουγεννιάτικο δώρο" που περιέχεται στο β' τεύχος της Γλώσσας, προσπάθησαν να γράψουν ένα "διαφορετικό" γράμμα στον Αη-Βασίλη. Ένα γράμμα που δεν θα συνίσταται σε μια λίστα από παιχνίδια αλλά ένα γράμμα που θα ξεχειλίζει από αγάπη, ανθρωπιά και ευαισθησία... Το αποτέλεσμα της προσπάθειας των μαθητών και μαθητριών εκφράζει με απαράμμιλη πιστότητα το πνεύμα των Χριστουγέννων και την εκπλήρωση των ευχών που όλοι αναμένουμε από τον ασπρομάλλη γέροντα που θα κατέβει από την καμινάδα.Τα παρακάτω γράμματα είναι ενδεικτικά των μηνυμάτων των παιδιών...
Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,


γράφω αυτό το γράμμα από μια χώρα που λέγεται Ελλάδα.Είμαι δέκα ετών και δεν νιώθω ούτε μεγάλος ούτε μικρός.Όμως σίγουρα το μυαλό μου καταλαβαίνει πολλά.
Η χώρα μου περνά μια κρίση - έτσι λένε οι μεγαλύτεροι- κρίση οικονομική και νομίζω πως αυτό σημαίνει πως πολλές οικογένειες δεν έχουν χρήματα και ίσως κινδυνεύουν να μην έχουν και πολλά άλλα.Σκέφτηκα να σου γράψω αυτό το γράμμα γιατί βλέπω τόση θλίψη στη γειτονιά μου, που ανησυχώ γιατί εγώ θέλω να βλέπω ανθρώπους να χαμογελούν για να μπορώ να χαμογελώ κι εγώ.Δεν θέλω φέτος τα Χριστούγεννα κάποιο ιδιαίτερο και ακριβό δώρο.Θέλω να μ' ακούσεις και να με βοηθήσεις να φτιάξουμε το κόσμο καλύτερο.


Θέλω -ειλικρινά- να βρει ο πατέρας του Στέφου δουλειά γιατί δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ούτε το πετρέλαιό τους.Θέλω να ηρεμήσεις τους ανθρώπους στην Αίγυπτο και σε κάθε γωνιά της Γης που ελεύθερα σκοτώνουν αθώους ανθρώπουσ και παιδιά, δήθεν για να φέρουν την ειρήνη! Θέλω να φέρεις χαμόγελο και υγεία στα παιδιά από το σύλλογο ¨Το χαμόγελο του παιδιού", γιατί πραγματικά είναι άδικο κάποια παιδιά να πονούν και να πίνουν φάρμακα και να μην μπορούν να χαρούν και να παίξουν όπως μπορώ εγώ.Θέλω να φέρεις πίσω τη μαμά του Θοδωρή που αναγκάστηκε να πάει στην Γερμανία γιατί εδώ δεν έβρισκε δουλειά και από το Σεπτέμβριο ο αγαπημένος μου φίλος είναι μελαγχολικός και δεν ξέρω πώς να τον παρηγορήσω γιατί περνά μεγαλώνοντας με τη γιαγιά του.


Δεν έχω τζάκι, Άγιε Βασίλη, έχω ένα παράθυρο και μια ανοιχτή καρδιά που μπορεί να τα βλέπει όλα καθαρά και δίκαια.Την κάλτσα μου θα την κρεμάσω ψηλά στην πόρτα του σπιτιού μου και θα ήθελα συγκινημένος από το γράμμα μου, να βγάλεις τα γυαλιά σου, να δακρύσεις μαζί μου και να' ρθεις σπίτι μου γεμίζοντας την κάλτσα μου με ειρήνη, δικαιοσύνη, παιδικό χαμόγελο, ανάρρωση, ψωμί, θαλπωρή και ελπίδα.Και αν δεν αντέξει η κάλτσα μου και σκιστεί από το βάρος όλων αυτών που σου ζήτησα, τότε αυτό θα με γεμίσει χαρά γιατί με άκουσες και κάναμε κάτι μαζί για αυτόν τον κόσμο!

Με πολλή αγάπη και ελπίδα
Αλέξανδρος Φωτιάδης

Αγαπητέ Αη-Βασίλη,


Είμαι ένα κορίτσι 10ετών και πηγαίνω στην Ε' τάξη.Είμαι από τη Θεσσαλονίκη και μένω με την οικογένειά μου σε ένα όμορφο σπίτι.Έχω πολλούς φίλους και είμαι ευτυχισμένη.


Αυτή τη χρονιά δε θα 'θελα να ζητήσω κάποιο δώρο για μένα.Αισθάνομαι πως τα έχω όλα.Και αυτό γιατί μια Κυριακή πήγαμε με τη δασκάλα μου στο Παιδικό Χωριό και γνωρίσαμε ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους και το χρόνο τους σε παιδιά που τους έχουν ανάγκη.
Άγγιξε την καρδιά μου αυτό που είδα στο Χωριό αυτό.Παιδιά που δε γνώρισαν τη χαρά, την αγάπη, την οικογένεια.Παιδιά που πεινάνε, που διψούν, που κρυώνουν.Παιδιά που δεν έχουν μια αγκαλιά να κρυφτούν και να χαϊδευτούν.
Υπάρχουν πολλά τέτοια παιδιά. Γι' αυτά τα παιδιά, Αη-Βασίλη, θα σου ζητήσω να τους δώσεις ένα μεγάλο δώρο. Αυτό που εγώ έχω κάθε μέρα.Τροφή, νερό, ρούχα, οικογένεια και πάνω απ' όλα ΑΓΑΠΗ.

Σ' ευχαριστώ,
Χατζησάββα Θεοδώρα


Αγαπητέ Αη Βασίλη,



Ξέρω πως αυτές τις μέρες είσαι πολύ απασχολημένος και δεν έχεις καιρό για χάσιμο. Σίγουρα θα ετοιμάζεσαι για μια ακόμα φορά να πάρεις το έλκηθρό σου και να μοιράσεις χαρά σε όλα τα παιδιά του κόσμου.


Καλέ μου, Αη Βασίλη, σου γράφω αυτό το γράμμα για να σου ζητήσω μια μεγάλη χάρη। Αυτές τις γιορτινές μέρες όλοι οι δρόμοι είναι στολισμένοι και στο μυαλό μου έρχονται εικόνες που μου θυμίζουν ανθρώπους που είναι μόνοι, δυστυχισμένοι και δεν περιμένουν τίποτα από τον καινούριο χρόνο.


Μερικά παιδιά τριγυρνούν στους δρόμους με βουρκωμένα ματάκια. Παιδιά που ζουν στον πόλεμο και στη φτώχεια. Βλέπουν τις οικογένειές του να χάνονται άδικα. Είδα παιδιά με σοβαρές αρρώστιες.


Όλα αυτά με έκαναν να σου γράψω. Άγιε μου Βασίλη, εσύ που αγαπάς όλα τα παιδιά του κόσμου, άκουσε τις προσευχές τους και βοήθησέ τα.


Σ' ευχαριστώ πολύ που διάβασες το γράμμα μου. Ελπίζω η νέα χρονιά να δώσει σ' όλα τα παιδιά του κόσμου ένα καλύτερο μέλλον.
Με αγάπη,
Γιώργος Νικολάκης

Μακάρι οι ευχές των παιδιών να πραγματοποιηθούν αμέσως μετά την ανατολή της νέας χρονιάς...
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ και ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής συνεργασίας μας με το 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, που στεγάζεται στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης (Δικ. Φ. Διαβατών) και αντιλαμβανόμενοι τις τεράστιες ανάγκες του σχολείου αυτού, αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί και το δύσκολο έργο που προσφέρει στους κρατούμενους-μαθητές του, ο σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε ομόφωνα, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Κου Κωνσταντίνου Ψυχλούδη, την αγορά με έξοδα των εκπαιδευτικών του συλλόγου Διδασκόντων, ενός ιονιστή-αφυγραντήρα, και την προσφορά του στο 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, αναγνωρίζοντας το δύσκολο έργο τους.


Τους ευχόμαστε "καλή συνέχεια στο έργο τους" και ελπίζουμε η συνεργασία μας να συνεχιστεί και στο μέλλον το ίδιο αποτελεσματικά όσο και σε τούτες τις μέρες .....

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Επίσκεψη στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011, οι μαθητές και μαθήτριες του Ε'2 μαζί με τους γονείς και τους κηδεμόνες τους επισκέφθηκαν το Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο στο πλαίσιο της προγραμματιμένης φιλανθρωπικής δράσης ενόψη των εορτών των Χριστουγέννων.














Οι μαθητές και μαθήτριες κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας εργάστηκαν ομαδικά και δημιούργησαν ένα κολλάζ αφιερωμένο από τα παιδιά του 4ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών προς όλα τα παιδιά του Παιδικού χωριού.







Επιπρόσθετα, συγκέντρωσαν έναν εντυπωσιακό αριθμό προσφορών σε τρόφιμα, ρουχισμό, απορρυπαντικά, χαρτικά, παιχνίδια, παπούτσια σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών.

Κατά την επίσκεψη στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, οι μαθητές και οι μαθήτριες καθώς και οι γονείς τους φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παιδικού Χωριού. Μετά από το θερμό καλωσόρισμα με το καφεδάκι που τους προσφέρθηκε, ενημερώθηκαν από την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δανιηλίδου για το ιστορικό ίδρυσης, το σκοπό και το έργο που επιτελείται στο Παιδικό χωριό και παρακολούθησαν ένα σχετικό βίντεο.













Με ιδιαίτερη συγκίνηση τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δέχθηκαν την προσφορά (κολλάζ) των μαθητών και των μαθητριών καθώς και τις υλικές προσφορές που συλλέχθησαν και από τα δύο σχολεία και πλημμύριζαν από αγάπη και σκέψεις συμπαράστασης।




















Στη συνέχεια, παιδιά και γονείς περπάτησαν στα σπιτάκια του Παιδικού Χωριού.Όλοι αποχώρησαν με την υπόσχεση να ξανεπισκεφθούν το Παιδικό χωριό μεταφέροντας περισσότερη αγάπη και τις πιο θερμές σκέψεις και ευχές.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΟ Δ΄2

Μπράβο σε όλους τους μικρούς ""καλλιτέχνες - περιβαντολόγους"  !!!



ΠΟΙΗΜΑ του Γιώργου Κιοσσέ -- τάξη: ΣΤ΄2 (ΔΕΚ. 2011)


Ήταν μια κυρία από τη Χίο
Που ΄παιζε που και που κανένα λαχείο.
Ώσπου μια μέρα κέρδισε
Μια μούντζα σ όλα  έδωσε
Και μήτε την είδατε και μήτε την απαντήσατε.

Ήταν ένα παλικάρι απ΄ την Κρήτη
Που ήταν ψηλό σαν τον Ψηλορείτη.
Χόρευε, έπινε, μεθούσε
Η καρδιά του σπαρταρούσε….
Ώσπου έπεσε ξερός ….

Ήταν ένας κύριος απ΄ το Μπαγκλαντές
Που ήταν χοντρός σαν ένας κεφτές.
Μια μέρα που έφαγε πολύ
έφαγε μαζί και ένα αρνί
και έσκασε μπαλόνι.

Ήταν μια κυρία απ΄ την Τσεχία
που έλεγε συνέχεια  «επτά εννιά εξήντα τρία» .
Έτσι έγινε μαθηματικός
Και  ΄κονομησαν οικογενειακώς
Κ΄ όλοι ήταν ευχαριστημένοι.

Ήταν μια Μέρκελ  απ΄ τη Γερμανία
Που μας έκοψε στα τρία
Και δεν έχουμε να φάμε
Τα παπούτσια μας κοιτάμε
«Αϊ στο καλό σου Μέρκελ».

Ήταν ένας πειρατής
Που ήταν γεννημένος ποδοσφαιριστής.
Είχε σκυλί από ράτσα
Και σκότωνε καμιά μπεκάτσα
Τον κόσμο όλο γυρνούσε.